Da!

luni, august 08, 2011

Bine, Cohn!


Billboard-ul lui Cohn & Jansen, de pe Pictor Verona, re-decorat relativ recent cu un subiect de stringenta actualitate. Un subiect care ne aduce aminte si de ce majoritatea tinerilor aspiranti care ne bat la porti nu-s material angajabil; ar face mai bine sa-si treaca Bac-ul macar la limba si literatura romana: K dk nu, n-ui angajam.

7 comentarii:

am si carte, am si parte spunea...

agariciule, dar pe tine, cind te-au luat astia pe salar, nu te-au intrebat de lb romana? nu de alta, dar poate ti-ar prinde bine sa mai dai si tu bac-ul o data, sa inveti ca "redecora" se scrie legat, fara nici o cratima.
ps: iar mizgaleala asta anosta de pe verona nu reprezinta sub nici o forma felul in care scriu oamenii care dau bac-ul, ci felul in care isi inchipuie o acentura de publicitate ca ar vorbi respectivii oameni. sa ii parafrazez, totusi, si sa iti urez, tie, scriitorule, multa mooie.

managementul crizat spunea...

draga carturarule partas,

vestile pentru tine sunt urmatoarele:

"cand" se scrie de destula vreme cu "I" din "a" (adica nu "cind")

"salar" e scris de obicei "salariu" - inteleg insa ca ai vrut sa scrii expresiv (in general noi intelegem multe, chiar si reactiile agresive care de obicei vin mai degraba din inadecvari neconstientizate ale agresorului si mai putin din inadecvari ale agresatului; apropos, ai fost cumva de curand refuzat la un interviu intr-o agentie?)

aceeasi observatie pentru "i"-ul din "mazgaleala". asta in cazul in care tu insisti sa il scrii incorect, crezand ca radacina cuvantului este "mizga"- adica chestia aia care se puna iarna pe drumuri.

"acentura" e posibil sa iti fi scapat in iuteala maniei - corect este 'agentura'; ma rog, si mai corect ar fi de fapt 'agentie'.

cred ca macar una din virgulele dinainte si de dupa "tie" ("...urez, tie, scriitorule, ...")
e oarecum in plus.

vezi deci ca e mai greu decat credeai sa incerci sa lucrezi pe baza de "mooie". in general iti trebuie un sex mai prezentabil decat cel pe care tocmai ni l-ai aratat noua acum.

cat despre "contenciosul" nostru - adica daca e musai sa scrii redecorat fara cratima, sa stii ca pe subiectul asta se pot bate 2 echipe de profesori de romana si lingvisti pana la dimineata fara sa se ajunga la o concluzie clara.

dar cum orice feedback de la cititori ne este de folos, iti multumim pentru cuvintele tale calde. pentru ca "mooia" de care ne vorbeai poate fi si ceva extrem de placut, dupa cum pot depune marturie foarte multi amatori si amatoare ale sexului oral. sau sa inteleg ca esti si impotriva "perversiunilor" sexuale? nu-mi spune ca esti si student la teologie; asta ar fi prea de tot.

Pruteanu spunea...

Omu' o fi adeptu' principiului "fie pîinea cît de rea, eu tot scriu cu î din a".
Asta pentru că mai e p-acolo și un "nici o" în loc de nicio... (mamagementului crizat i-a scăpat)
Acum, problema care se pune este dacă omu' o avea carnet de conducere, ca să știm a ne feri.
Pt. că dacă tot face pișu contra vântului în ce privește DOOM2 s-ar putea ca și noile reglementări din Codul Rutier să nu i se pară potrivite cu ceea ce a învățat el acu' ceva vreme...

eu am buzunarul full, tu ma duci la istanbul spunea...

draga managementule crizat,

ma asteptam sa te prinzi mai repede de niste lucruri, daca zici ca esti asa istet; cum asta nu s-a intimplat, permite-mi sa te lamuresc:

1. scriu cu í'din í'pt ca vreau si pt ca pot

2. ácentura'era un joc de cuvint (vezi ca l-am scris fara e, nu-mi plac e-urile in cuvinte, doar in comprimate, hah hah), venit pe filiera agentie - agentura - acentura, adica colectie de centuriste. makes mo sense now?

3.re-decorat scris cu cratima poate doar in capul tau, niciodata in limba romana

4. si la aia cu virgulele iar nu te-ai prins, intrucit eu am folosit atitea virgule la oha, nu ca n-as sti ca aia e apozitie in vocativ (ma indoiesc ca erai familiarizat cu termenu asta)

ps: asta e punctul la care am ris f tare, esti blegut daca banuiesti ca te-am luat la refec pe motiv ca am fost refuzat de vreo agentie de publicitate. am depasit de mult virsta la care as veni la un interviu intr-o astfel de intreprindere. nu, fratre, stai linistit, astia cu mai multe biblioteci in spate ne cistigam simbria in moduri mai placute.

haide, la re-vedere (am zis sa folosesc o gluma mai evidenta, aia cu virgulele tia scapat)

Anonim spunea...

cum facem sa ne abonam la discutiile astea aprinse? interesant oricum :)

amindorura sau amindurora spunea...

@managementul crizat
din goana calului, am uitat sa iti dau peste nas si in cazul lui 'mizgaleala', citesc de pe internet: scriere, pictură sau desen executate neîndemânatic și murdar; fig. operă literară sau plastică fără valoare; mizgaleala

adica exact parerea mea despre panoul cu pricina; mai mult, daca vrei in excursie la cules radacini de cuvinte prin padurea de etimologii structurale, trebuie sa stii ca tocmai de la mizga vine mizgaleala, de unde si sensul de desen sau scriere de proasta calitatea, mizerabila, noroioasa.

pune mina pe carte, cam asta iti urez, alaturi de calduroasa invitatie din primul meu post

Craciun spunea...

Până nu văd, eu nu cred.
Aşa că am căutat "mîzgă".
Găsit.
E-adevărat, într-o singură sursă, dexonline.ro.
Dar, e o pagină din cache.
Asta înseamnă: dacă cauţi "mîzgă" în searchbar-ul dex. obţii doar "mâzgă".
Oare de ce?
Apoi am căutat "a mîzgăli".
Nimic.
Mi-a dat doar "a mâzgăli".
A scrie urât şi murdar, a picta neglijent.
Se formează de la substantivul "mâzgă" + sufixul "-ăli".
Aha. Bun. Deci "mâzgă".
Carevasăzică, undeva pe drumul limbii române, s-a făcut trecerea de la "mîzgă", la "mâzgă".
Ca să putem obţine "mâzgăleală".
Care se formează de la verbul "a mâzgăli" + sufixul "-eală".
Etimologic ai dreptate.
Dar pentru cealaltă problemă, cu "î" şi "â", internetul nu prea te ajută.

A. Şi încă ceva.
Eram în clasa a patra când a fost super-revoluţia asta cu trecerea de la "î" la "â".
Nu am înţeles de ce, dar am înţeles destul de bine palmele profesorului (şi de religie) care ţinea morţis să învăţăm cât mai repede să facem trecerea.
Aşa că acum, când cineva îmi spune că e ok şi aşa, şi aşa, eu nu-l mai cred.
Ori îmi arată legea literei academice, ori mă loveşte.
De lovit nu e greu, dar mind the feedback.